Femur osteotomi – Kileoperation i knæ

Ved femur osteotomi er der tale om en operation på selve lårbenet, lige ovenfor knæet. Ved at vinkel lårbenet nogle få grader, kan belastningen flyttes væk fra den side af knæet, som er slidt og som gør ondt. Ved at fordele belastningen over på den raske side af knæet, kan du blive tæt på smertefri. (Denne side omhandler ikke rotationsosteotomi, som du kan læse om under forreste knæsmerter - "de-rotationsosteotomi")

Lars Blønd
Femur osteotomi

Nogle gange sidder skævheden i knæet ikke i skinnebenet, men i lårbenet (nogle gange begge steder). I de tifælde udføres kileoperationen på lårbenet. Det kaldes en femurosteotomi. Her udføres kileoperationen ved at der saves en kile og det fikseres med en skinne som monteres med skruer. Denne skinne skal sidde indtil knoglen igen er forsvarligt helet. Typisk lader man dog skinnen sidde i ½-1 år. Det er ofte nødvendigt at fjerne skinnen da den generer. 

Kileoperation i lårben

Femurosteotomi er en såkaldt knæbevarende operation. Hermed menes en operation uden at noget i knæet udskriftes. Ved kileoperation får enten indsat eller udtaget en kile i lårbenet. Det som afgør det er først og fremmest om du er hjulbenet eller kalveknæet. Har du slidgigt (artrose som det i dag kaldes), har du i princippet en udtynding af brusken. Brusken er det glidelag som knoglen er beklæd med. Brusken er af delvis ukendte årsager kommet i dårlig kvalitet og er blevet udtyndet. Artrose rammer den indvendige lårben og/eller skinnebenskno hos hjulbenede. Og ydre lårben og/eller skinnebenskno hos kalveknæede. Hvis du orker det og er nysgerrig kan du læse mere om slidgigt i knæ her.

Princippet bag kileoperation

Det klart mest almindelige er slidgigt på indersiden af knæet. Derfor kommer der smerter på indersident. Dette er som regel opstået fordi du er hjulbenet. Det kan afhjælpes med en tibiaosteotomi. Det er lige omvendt, hvis slidgigten sidder på ydersiden og du er kalveknæet. Ved en kileoperation rettes på vinklen i dit knæ. Det gøres ved at sætte en kile ind i knoglen øverst på skinnebenet. Det medfører at belastningen i dit knæ lægges over på din raske side af knæet. 

Til venstre ser du et klassisk eksempel på en kileoperation i lårbenet - en såkaldt femur osteotomi. Denne unge pige havde fået ødelagt sin menisk på ydersiden og var opereret for dette. Havde i øvrigt også fået nyt korsbånd. Hun blev ved med at have smerter på ydersiden. Hun var kalveknæet. Det betød at der var for stor belastning på ydersiden. Billedet er taget en måned efter operationen. Der er savet ind i ydersiden af lårbenet, og så er knoglen åbnet op. Derved kom den en kile, som med tiden fyldes op, da der vokser knogle ind i kilen. Skinnen holder det hele på plads. Skinnen kan komme til at genere, hvorfor den ofte pilles ud igen ved en mindre operation 6-12 måneder efter første operation. Patienten kunne allerede en måned efter mærke at den mange årige smerte var væk og nu var det blot følger efter operationen som var til stede.
Læs mere generelt om osteotomier under Tibiaostetomi siden. 

Femurosteotomier er mere sjældne en tibiaosteotomier og teknikken er lidt anderledes. Det gøre ikke helt lige så ondt. Du får lov til stille og roligt at støtte med det samme. Der anvendes heller ikke nogle ydre skinne/bandage.

Lokalbedøvelse og smerter

Under operationen ligger jeg lokalbedøvelse i dit operationfelt, som virker i nogle timer. Typisk lægger anæstesilægen også et supplerende nerveblok. Det betyder at kraften i din lårmuskel nedsættes kraftigt og kraften kommer typisk først tilbage dagen efter. Det betyder at du virkelig skal passe på ikke at forsøge at støtte på det opererede ben, sålænge der ikke er kraft, fordi du risikerer at falde og brække benet. Det er desværre sket for én patient!

Rygning

 En særlig problemstilling ved denne operation, er at du skal stoppe med at ryge minimum 2 uger før og minimum 4 uger efter. Hvis ikke du stopper, er der stor risiko for at knoglen ikke heler.

Komplikationer

Der kan opstå betændelse efter indgrebet. Det sker meget sjældent, men er alvorligt og skal behandles. I sjældne tilfælde heler osteotomien ikke og må opereres igen. 

Valgus fejlsstilling i venstre knæ og artrose lateralt

Til højre og til venstre er eksempler på artroseforandringer på knæets yderside. Årsagen er at der i begge tilfælde er ret udtalt kalveknæ i venstre knæ. Billedet til venstre er en såkaldt spotmåling, hvor patienten står op. Her kan ses både hofte, knæ og ankler.

Billedet til højre er et MR scanningsbillede af et venstre knæ set forfra. På ydersiden ses udtyning af brusk og såkaldt bonebruise i både ydre lårbenskno og skinnebenskno. Bonebruise er øget væskedannelse og ses ofte når der er begyndende slidgigt. 

Det skal måske tilføjes at begge patienter blev behandlet med godt resultat og de kom tilbage til løb.