Forreste knæsmerter

Denne side er for dig som har langvarige problemer med forreste knæsmerter.
Forreste knæsmerter er smerter bag eller omkring knæskal. Det kaldes også patellofemorale smerter eller chondromalacia patellae eller blot chondromalaci

Hvad er forreste knæsmerter?

Forreste knæsmerter er først og fremmest en af de mest almindelige årsag til at henvende sig i en idrætsklinik. Det er således et meget almindeligt knæproblem og specielt i teenageårene. Typisk udløses smerterne af trappegang og når knæet holdes bøjet gennem længere tid.

Årsager til forreste knæsmerter

Er du én af dem som har udviklet forreste knæsmerter? Du undrer dig nok over hvad årsagen skyldes og om du skal være nervøs. Der kendes efterhånden mange forskellige årsager til forreste knæsmerter. I gamle dage kaldte man det for vokseværk eller patellofemoralt smertesyndrom. Hos de fleste unge er lidelsen helt uskyldig. Måske har du erfaret at smerterne går i sig selv, når du skruer ned for din sport. Hvis ikke skal du til en fysioterapeut.  

Fysioterapi

Behandlingen består først og fremmest af fysioterapi eller pause fra sport. Langt de fleste kommer sig på denne behandling. Fysioterapi behandlingen består af forskellige øvelser. Øvelserne sigter mod at styrke specielt lår, hofte og fod muskulaturen. Desuden skal du udspænde led og muskler og træne balance m.m.. Træningen kan suppleres med foreksempel skoindlæg, en knæbandage, tape og elstimulation af muskler. Uagtet at langt de fleste fysioterapeuter er meget kyndige og veluddannet, er der en mangel i deres uddannelse. Det omhandler de få patienter som ikke bliver raske og jeg skal forklare nærmere til sidst på siden. 

Vedvarende forreste knæsmerter

Vedbliver smerterne bør det undersøges nærmere. Ofte afslører den første undersøgelse ikke noget galt. Det er naturligvis frusterende for dig, fordi du kan mærke at der er noget galt. Du erfarer måske også at både røntgenbillede og MR scanning af knæet ikke viser noget galt. Forklaringen er at det kræver helt særlig nørdet viden at analysere MR billederne, når der er tale om forreste knæsmerter. Uheldigvis ved relativt få læger, hvad de skal se efter på billederne. Desuden er det ofte sådan at når knæet undersøges af lægen eller fysioterapeuten ser alt umiddelbart helt normalt ud. 

Hvad er årsagen til forreste knæsmerter?

Det er vigtigt at gøre sig klart at forreste knæsmerter er et symptom og der findes mange forskellige årsager til dette symptom. Nogle af de mest almindelige årsager er dårlig muskelbalance i knæ og hofter og fødder som hyperpronerer. Der er også en lang række af andre faktorer. Meget af den viden vi i dag har om årsager til forreste knæsmerter, har vi fra patienter med løs knæskal, da årsagerne kan være de samme. Nedenfor ser du nogle af de mest almindelige årsager listet op. Det er årsager af mekanisk karakter og som er fra selve knæet eller hele benet. Ofte er det noget som en operation kan afhjælpe og du kan læse mere længere nede på siden eller via nogle af links.

1. Slimhindelfold - Plica

2. Flad knæskalsfure - Trochlear Dysplasi o

3. For høj knæskal - Patella alta

4. For stramt ydre ledbånd - Hyperpressure

5. Drejet hofte og underben -  Miserable malalignment - Indad pegende knæskaller

6. Knæskalsenehæfte placeret for yderligt

7. Kalveknæet - Valgus

8. Dårlig brusk - chondromalacia - se nedenfor

9. Slidgigt - artrose - patellofemoral artrose - oftest en følge af trochlear dysplasi

10. Blokader binyrebarkhormon - sjældent anbefalesværdigt ved forreste knæsmerter

11. PRP - det er en mulighed, særligt hvis ikke der er andre årsag til smerterne

Her er link til mange knæøvelser

For dem som er særlig hårdt ramt findes en helt speciel fjeder bandage, som kan reducere de kræfter der er bag knæskallen når du går på trapper.

Min helt særlige interesse og ekspertområde er problemer omkring knæskallen. Dels løs knæskal, men også forreste knæsmerter og slidgigt ved knæskallen.

Forskning i forreste knæsmerter

Tilbage i 1998 udførte jeg en undersøgelse omkring patienter med forreste knæsmerter. Det viste sig at omkring halvdelen af patienterne vedblev med at have lette til smerter. Én ud ti havde fortsat svære smerter efter flere år. Du kan hente artiklen som pdf her. Siden hen har andre undersøgelser bekræftet dette.

Årsager til forreste knæsmerter

I dag ved vi at der kan være nogle mekanisk årsager til smerterne. For eksempel kan knæskallen kører skævt eller sidde for højt. Noget kan være for stramt så trykket i leddet bliver for højt. Disse forhold kan stresse brusken (chondromalacia patella). Dette fører til en betændelses tilstand eller det kan medføre slid og smerter.

KneeGuru.co.uk har i samarbejde med mig udarbejdet en E-Book om forreste knæsmerter - download den gratis her

MR scanning som viser et tværsnit af en normalt knæ. Øverst ses knæskallen (patella) og den fure (troklea) som knæskallen kører i.

Tværsnit af et normalt knæ
Patella
Forreste knæsmerter og slimhindefold

En anden almindelig årsag til forreste knæsmerter er en irriteret slimhindefold (plica) - læs mere her.  Her kan en indsprøjtning med binyrebarkhormon i knæet (blokade) få hævelsen af slimhindefolden til at falde over nogle uger. Herved forsvinder smerten.

De mere mekaniske årsager til forreste knæsmerter kan du læse om nedenfor

Chondromalaci

Billedet til venstre er taget under en kikkertoperation. Øverst ses knæskallen og nederst ses furen til knæskallen. Brusken på bagsiden af knæskallen er uregelmæssig og syg og dette hedder chondromalaci (syg brusk). Chondromalaci er et almindeligt fund ved kikkertoperationer. Dette er dog langt fra altid forbundet med smerter. Nogle har dog forreste knæsmerter og skurren og klikken bag knæskallen, som følge af dette. I sjældne tilfælde hvor det eneste symptom er aflåsningsligner, kan afglatning af brusken foretages ved en kikkertoperation.

MR scanning og forreste knæsmerter

Der er lidt ualmindelige ting som kan afsløres på en MR scanning. Nemmest er at se efter foreksempel en tiltet knæskal. Så noget som en for højtsiddende knæskal (patella alta) eller en flad føringsfure (trochlear dysplasi) ses også på en MR scanning. Disse tilstande kan medvirke til at forklare dine smerter. Nogle af de ovennævnte slimhindefolder ses sjældent ses på en MR scanning. Nogle gange skal der en speciel MR scanning eller CT scanning til. Det er hvis der en mistanke om at der en for stor drejning af lårben (femoral anteversion) eller skinneben (tibia ekstern rotaton).

Operation for forreste knæsmerter

Inden en operation for forreste knæsmerter, skal du altid overveje det grundigt. Prøv først og se om du kan leve med blot at nedsætte dit aktivitetsniveau. Det er i de fleste tilfælde bedre end at gennemgå en opereration. Husk at en forkert operation kan forværre dine smerter. Her mener jeg hvis kirurgen ikke har indgående kendskab til årsagerne til dine smerter. Du skal have tillid til at kirurgen har særlig viden på dette vanskelige område. Du bør ikke blot gennemgå en kikkertoperation, blot for lige at se hvad der er galt. En undtagelse er hvis der er mistanke om en irriteret slimhindefold. Kirurgen skal på forhånd, nøje have forklaret dig, hvad som der er mistanke om. Som du kan se nedenfor er der en lang række af operationer for forreste knæsmerter. Husk at din operation skal være individuelt udvalgt til lige netop dig. 

Kirurgiske behandlingsmuligheder ved kroniske forreste knæsmerter
 1. Kikkertoperation altså en artroskopi. Her kan fjernes irriterede slimhindefolder og ujævn brusk kan glattes. 
 2. Forlængelse af det laterale retinakulum. Her forlænges det ydre ledbånd til knæskallen. Se nedenfor
 3. Flytning af knæskalssenehæftet indad, hvis hæftet sidder for yderligt.
 4. Fulkerson osteotomi går ud på at flytte knæskalssenehæftet fremad og indad. Det er ved lettere slidgigt i leddet mellem knæskal og furen. Se nedenfor.
 5. Distalisering af tuberositas tibia går ud på flytte knæskalsenehæftet nedad, hvis din knæskal sidder for højt.
 6. Artroskopisk trokleoplastik hvor din fure til knæskallen gøres dybere, hvis furen er for flad.
 7. Lateral Patella Facetectomi er en fjernelse af den yderste 1/4 del af knæskallen. Alstå hvis din slidgigt sidder præcist dér og kun dér.
 8. Femur rotations osteotomi hvorved du får roteret lårbenet udad. Der er hvis du har knæskaller som peger ind mod hinanden.
 9. Tibia rotations osteotomi hvorved du får roteret skinnebenet indad. Det er hvis du har Chaplin fødder når du retter dine knæskaller fremad.
 10. Variserende tibiaosteotomi, hvis du er meget kalveknæet.
 11. Brusk transplantation. Det er hvis du har store bruskskader som er opstået fordi at du er kommet til skade.
 12. Resektions artroplastik går ud på at lave en fure til knæskallen uden brusk. Det er ved svær slidgigt og ikke ønsker en Hemicap protese.
 13. Patellofemoral protese er en udskiftning af brusken i leddet mellem knæskallen og furen til knæskallen med kunstigt materiale.
 14. Hvorfor ikke bare få et nyt knæ? Det lyder jo helt logisk, men det har vist sig at være en meget dårlig løsning, da det typisk ikke kan tage smerterne, med mindre man har fundet årsagen til smerterne - er der slidgigt i alle tre ledkamre er en total knæprotese en fremragende løsning med 80% tilfredshed.
 15. Rekonstruktion af ydre ledbånd efter fejlagtig lateral release.