KNÆSKAL

Knæskal kaldes også patella. Denne side omhandler problemer med løs knæskal og forreste knæsmerter. Leddet mellem knæskallen og dens føringsfure (trochlea) er ret kompliceret. Desværre har mange gennemgået mislykkede operationer og blevet behandlet forkert. Gennem de senere år er forståelsen af leddet blevet bedre. Min interesse og forskning har fokuseret på at forstå leddet bedre. Denne side er en hjælp til dig, så du forhåbentlig kan hjælpe dig selv til en god behandling. 
Løs knæskal og/eller forreste knæsmerter

Nedenfor er der en menu hvor du kan surfe rundt og forhåbentlig finde noget som passer på dig. I dag ved vi at der er en lang række af årsager til knæskalsproblemer. Det er helt afgørende at finde de præcise årsager til hvorfor lige netop du har fået problemer. Jævnligt skyldes problemerne at de knæ er opbygget skævt på den ene eller anden måde. Inden du undergår en operation er det derfor vigtig at finde ud af om lige netop du er bygget skævt på den ene eller anden måde. Er du bygget for skævt, vil en operation ofte svigte efter få måneder eller år, hvis ikke den tilgrundliggende årsag løses. 

Behøver jeg virkelig sætte mig ind i det her?

Desværre er knæskals problemer ikke kun kompliceret for dig, men det er det også for din behandler. Desuden kommer der løbende ny viden. Din opgave er således at sætte dig lidt ind i det, så du kan stille kritiske spørgsmål til din behandler. Der findes gudskelov dygtige behandlere,  men lad være med at have blind tillid.  Er du i tvivl er den en god idé at anmode om en second opinion. Det kan enten være hos en kollega eller et helt andet sted. Jeg beklager at siden er rodet, men jeg håber du alligevel kan få noget ud af at surfe rundt.

Løs knæskal og forreste knæsmerter er symptomer

Der kan være mange og komplicerede årsage til at have løs knæskal og forreste knæsmerter. Det er vigtig at finde samtlige årsager. Hvis der skal opereres er det ikke nok at korrigere én ting. Alle ting som er meget skæve skal korrigeres, ellers bliver resultatet ikke godt. Intet er stærkere en det svageste led. Nogle tror at det er nok bare at sætte et stærkt ledbånd ind til at holde knæskallen, men det kan muligvis godt holde knæskallen, men det vil medføre dårlig funktion og smerter. Nedenfor er et eksempel på en 21 kvinde fra Norge, som måtte opereres i begge ben, på grund af både løse knæskaller, men også forreste knæsmerter. Hvert knæ måtte gennemgå 4 forskellige typer af operationer i hvert knæ, men tilgengæld blev det også rigtig godt.

Kombinerede operationer for løs knæskal og forreste knæsmerter
Kombinerede men samtidige operationer i hvert knæ

Ovenstående billede er et eksempel kompliceret og avanceret kirurgi. Gudskelov er det sjældent at så meget skal korrigeres som i dette tilfælde, hvor fire tinge skulle korrigeres:

  • 1. Artroskopisk trochleoplastik p.g.a. svær trochlear dysplasi, 
  • 2. Knæskalssenehæfte operation p.g.a. for højt stående knæskal
  • 3. De-rotationsosteotomi p.g.a. for meget drejning i lårben
  • 4. MPFL rekonstruktion til stabilisere knæskallen.

Tryk på det emne i menuen nedenfor, som passer bedst på dig

Her er link til mange knæøvelser

Min helt særlige interesse og ekspertområde er problemer omkring knæskallen. Dels løs knæskal, men også forreste knæsmerter og slidgigt ved knæskallen.

MR scanning som viser et tværsnit af en normalt knæ. Øverst ses knæskallen (patella) og den fure (troklea) som knæskallen kører i.

Tværsnit af et normalt knæ
Patella