Meniskskader

Her kan du læse om meniskskader og behandlingen af disse

Meniskskader

Måske er du kommet til skade med knæet eller har fået ondt i knæet? Har du mon fået en meniskskade? Lige nu vil du bare gerne vide om du har en meniskskade eller ej? Du vil sikkert også gerne vide, hvordan en meniskskade skal behandles. Enten kan du læne dig trygt tilbage og overlade det til behandleren, men nogle gange kan det betale sig at sætte dig lidt mere ind i tingene. Læs eventuelt mere nedenfor eller google videre, hvis du ikke orker at læse så meget.

Hvad er en menisk?

I knæet har du en indvendig og en udvendig menisk, og disse fungerer som støddæmpere. Meniskerne er en mellemting mellem brusk og ledbånd. Meniskerne er med til at fordele belastningerne mellem lårbensknoerne og skinnebensknoerne. Meniskerne kan som så meget andet beskadiges. Der findes mange typer af meniskskader afhængig af, hvordan de er opstået. Behandligen af de forskellige meniskskader er forskellig.

Hvordan opstår en meniskskade?

Typisk opstår skaden i forbindelse med et vrid i knæ, men skaderne kan også opstå mere spontant i forbindelse med løb eller hugsiddende stilling. Meniskskade er nok den hyppigst knæskade. Er skade opstået ved et vrid, vil behandlingen oftest være kirurgisk. Er meniskskade opstået uden noget vrid og blot fordi menisken er blevet mør af tidens tand, vil behandlingen oftest være fysioterapi.

Symptomer der tyder på en meniskskade?

Hvilke symptomerne giver en meniskskade? Det er typisk smerter i knæet, som forværres ved belastninger.  Specielt kan drejninger være et problem. Her kan føles, som om der er noget, der kommer i klemme eller som en skarp smerte. Se eventuelt nedenfor om nogle af symptomer på det at have en meniskskade passer de gener du oplever.

  • smerter på ledlinien
  • stivhed og nedsat bevægelighed
  • hævelse
  • følelse af ikke helt at kunne stole på knæet
  • følelse af klikken og noget der til tider kommer i klemme
  • ind i mellem giver knæet efter
  • tendens til at knæet låser
Hvordan stilles diagnosen meniskskade?

Først og fremmest kan en undersøgelse af dit knæ, sammenholdt med din historie, give et godt fingerpeg om du har fået en meniskskade. I langt de fleste tilfælde udføre vi dog en MR scanning af dit knæ, som med 90% sandsynlighed kan stille diagnosen. En ultralydsscanning er for usikker.

Kikkertoperation = artroskopi

Måske kræver din meniskskade en kikkertoperation. Det er en lille operation hvor der i princippet kan gøres 2 ting. Enten får du fjernet det område af menisken, som er beskadiget. Det gøres med en lille slags saks og en shaver som glatter menisken. Den anden mulighed en slags syning af skaden. Her anvendes forskellige former for menisksyning, meniskankre eller meniskrodsfiksation. En meniskoperation koster ca 17.800 kr.

Fysioterapi og meniskskader

Er du du ca 40 år eller derover er det ikke alle meniskskader der kræver en operation. Særligt hvis der ikke er noget oplagt vrid i knæet. Generne kan gå i sig selv over tid, evt i kombination med en blokade (steroid injektion) og genoptræning. Den type af meniskskader kaldes også for degenerative meniskskader. Det er dog vigtig at du ikke har en meniskrodsskade. Disse ses særligt ses hos midaldrene og opstår ofte pludseligt. Du kan læse mere nedenfor. 

Meniskrodsskader

Har du en meniskrodsskade bør du opereres. Meniskrodsskader opstår pludseligt, hvor der kommer et kraftigt smæld i knæet. Ved meniskrodsskader mister menisken hele sin funktion som støddæmper. Det medfører dels smerter og dels unødigt slid på brusken. Meniskrodsskader kan ses på en MR scanning af knæet. Cirka 75 % af dem som har en menisskrodsskade som ikke opereres, vil 5 år efter indsættelse af skade have modtaget en knæprotese.. Læs mere her eller her eller her

Meniskrodskade som det ses ved en kikkertoperation før og efter reparation
Meniskrodsskade
Meniskrodsskade som det ses på en MR scanning, hvor det også ses at menisken glider ud over skinnebensknoen
Meniskrodsskade
Menisk ramp læsion - eller menisk rand læsion

Ramp læsioner er små skader på menisken mellem kapslen og selve menisken. Det er læsioner som almindeligt forekommer i tilknytning til en korsbåndsskade. Det kan være umulige at se ved MR scanning. Disse skader overses ofte ved kikkertoperationer, hvis ikke kirurgen rutinemæssigt kikker i den bagerste del af knæet, som er svært tilgængelig.

Menisktransplantation

Menisktransplantation er i dag muligt i særlige udvalgte situationer. Der anvendes enten kunstige menisker eller allograft (menisker fra afdøde). Er du ung og har fået fjernet store dele af menisken og har du belastningsrelaterede smerter i knæet, kan en menisktransplantation være en god løsning.

Meniskskader og korsbåndsskader

Meniskskader og korsbåndsskader hænger desværre ofte sammen. Min holdning er at du i disse situationer, ligeså godt kan få udført en samtidig korsbåndsrekonstruktion eller en korsbånds reparation. Hvis du alligevel skal have en operation for meniskskaden, er det oplagt også at gøre noget ved korsbåndet. Så skal du nemlig kun opereres én gang. Hvis du skal have syet din meniskskade bør du også samtidig have stabiliseret dit knæ med en korsbåndsrekonstruktion. Hvis ikke øges risikoen for at skaden springer op igen.

Læs mere om korsbåndsskader her

Lars Blønd

Der findes et utal af andre knæskader, hvoraf de forreste knæsmerter, springerknæ, løberknæ, og gåsefods gener er nogle at de almindelige, men oplysningerne må søges andetsteds.

Menisk
Normalt knæ - Kikkertoperation - Menisk
Typer  af meniskskader
Meniskskade på indersiden 
menisklæsion
Reparation af meniskrodsskade
Meniskrodsskade

"Unhappy triade"
Samtidig skade på forreste korsbånd, indvendige ledbånd og udvendige mensik