MPFL rekonstruktion

En MPFL rekonstruktion er en forkortelse for en rekonstruktion af det mediale patellofemorale ligament som er knæskallens indvendige ledbånd

Hvad er en MPFL rekonstruktion?

Ved en rekonstruktion får du udskiftet det beskadigede indvendige ledbånd fordi din knæskal er blevet løs. MPFL er det ledbånd, som holder knæskallen på plads. Det nye rekonstruerede ledbånd er stærkere end det som du har fra naturens side. Ledbåndet går fra den indvendige side af knæskallen/lårmusklen og til den indvendige lårbenskno. Til rekonstruktionen af dette ledbånd anvendes hyppigst en sene fra baglåret, som tages ud fra den indvendige side af skinnebenet. Der kan dog også anvendes et kunstigt ledbånd, ligesom noget fra lårmusklens sene kan bruges. Det er vigtigt at pointere at dette er en operation for løs knæskal og det er IKKE en operation for forreste knæsmerter. Hvis en kirurg tilbyder at operere dig fordi du har smerter omkring din knæskal, og du går at vide at det rekonstruerede ledbånd skal hjælpe dig med at få knæskallen til at køre mere rigtigt, skal du vide at dette er forkert.

MPFL rekonstruktion

Billedet illustrere hvordan det ser ud. Dog er skruen på den indvendige side endnu ikke skruet ind. Skruen skal holde den nye sene fast indtil den efter ca 3 måneder er vokset fast.


Lars Blønd

Hvilket aktivitetsniveau er forsvarligt efter en MPFL rekonstruktion? Normal anvender jeg aldrig nogen skinne og jeg tillader fri bevægelighed og fuld vægtbæring. Få dage efter operationen kan fysioterapi guided øvelser med fordel startes.

Hvis en kirurg tilbyder at operere dig med en MPFL rekonstruktion, fordi du har smerter omkring din knæskal, og du får at vide at det rekonstruerede ledbånd skal hjælpe dig med at få knæskallen til at køre mere rigtigt, skal du vide at dette er forkert og finde en mere kyndig kirurg.

MPFL rekonstruktion er god operation

I de fleste tilfælde er dette en rigtig god operation, men der er dog undtagelser. Det er fordi at i nogle situationer vil trækket på den ledbånd være for stort, til at det kan holde på den lange bane. Derfor er det vigtigt at du før din operationen altid får vurderet forholdene med minimum en MR scanning af knæet. Det er for at undersøge om du har trochlear dysplasi eller Patella Alta eller indadpegende knæskaller eller en anden årsag til at knæskallen går af led. Har du én af disse tilstande er der betydelig risiko for at ledbåndet ikke holder i længden. Læs mere her

Efter operationen?

Hvad må du efter en MPFL rekonstruktion? Normalt anvender jeg ved disse operationer ingen bandager, og det vil sige at du får lov til at støtte fuldt på benet og bevæge knæet frit. Allerede efter få dage anbefaler jeg at du starter fysioterapi, med bl.a. træning af lårmusklen og lære at bøje knæet. 

Bandage eller skinne efter operation?

Da jeg startede med at udføre MPFL rekonstruktioner i 2005 fik patienterne anlagt Donjoy bandager, men efter et par år erfarede jeg at bandagerne gjorde mere skade end gavn. Siden har jeg ikke anvendt bandager og aldrig set problemer som følge af dette og kun få har udført så mange af de operationer som jeg har. Faktisk er det nu også videnskabeligt belæg for at bandagerne gør mere skade end gavn.

Sygemelding efter MPFL rekonstruktion?

Hvor længe skal du være sygemeldt fra skole eller arbejde? Det er et rigtig godt spørgsmål da nogle er tilbage på arbejdet allerede efter 1 uge, men det handler om hvad du arbejder med og hvordan du transporterer dig frem og tilbage og der er store individuelle variationer. Har du fysisk hårdt arbejde skal du forvente at der går et par måneder eller mere.

Sport

Hvor må du genoptage sport? Det afhænger naturligvis af hvilken sport du dyrker, men kontaktsport må først genoptages efter 4 måneder og når din muskulatur og balance er genoprettet. Sidstnævnte tager ofte mere en 4 måneder.

Problemer efter MPFL rekonstruktion

Jeg ser desværre en del patienter, hvor ledbåndet er gået i stykker igen eller hvor der nu er forreste knæsmerter.  Der er flere forskellige årsager til at nogle vedbliver med af have problemer. Det kan foreksempel skyldes at ledbåndet ikke er sat fast det rigtige sted på lårbenet eller at du har trochlear dysplasi eller du har fejldrejning af dine knogler i benet, foreksempel en øget femoral anteversion - som betyder at dit lårben drejer for meget ind ad og du har indadpegende knæskal.