Skulder smerter

Har du ondt i skulder er her en gennemgang af de mest almindelige årsager til skuldersmerter eller skulderproblemer.
Afklemning - Indeklemningssyndrom - Impingement

Har du ondt i skulderen, er indeklemning sandsynligvis dit problem. Det er gangske enkelt fordi det er klart den hyppigste skulderlidelser. Indeklemning kan give mange smerter i skulderen eller i overarmen. Ofte går smerterne ned på ydersiden af overarmen. Det der så sker, er at din slimsæk under det hårde skulderloft kommer i klemme. Slimsækken indeholder mange nerver. Det er således at når slimsækken (bursaen) bliver irriteret hæver den op. Derfor når den er hævet kommer den lettere i klemme. Dette giver skuldersmerter og/eller overarmssmerter.

Hvorfor har du fået indeklemning?

Årsagen til du får denne skulderlidelse kan skyldes flere ting. Måske har du gennem årene udviklet en lille knogleudvækst. Denne udvækst kan trykke på din slimsæk. Den almindeligste årsagen til dette problem og dine skuldersmerten, er at du over tid, har udviklet en ubalance i musklerne. Derved er dit skulderblad kommet til at sidde skævt på brystvæggen. Dette har ført til at din skulders slimsæk er blevet irriteret. Måske kan du nikke genkendende til at dine smerter er kommet snigende. Skuldersmerterne kan naturligvis også være udløst af et slag eller fald på skulderen eller albuen. Oplever du smerter i hvile kan du blive ekstra bekymret, men det er helt normalt. Hvis du prøver at arbejde med armen over hovedet, vil du ved denne lidelse ofte kunne genkende at skuldersmerterne forværres og du bliver træt i armen.

Hvordan stilles diagnosen indeklemning?

For at stille diagnosen skal du gennemgå en skulderundersøgelse. En ultralydsscanning kan bekræfte diagnosen. Her kan lægen se og måle om din slimsæk er fortykket. En MR scanning kan også anvendes, men er ikke så præcis som en UL scanning. Behandingen er først og fremmest fysioterapi med eller uden blokader med binyrebarkhormon.

Lars Blønd

Hvad er bedst - fysioterapi eller operation ved indeklemning? Her kan du læse, at på den lange bane er operation bedre end fysioterapi - klik her 

Hvad er en blokade i skulderen?

En blokade består af en blanding af lokalbedøvelse og binyrebarkhormon. Blokader bør lægges ultralydsvejledt, for at ramme mest præcist. Blokaden anvendes foreksempel ved indeklemning, for at få din slimsæk til at falde til ro. Blokaden tager inflammationen og dermed hævelsen af slimsækken. Typisk vil dine smerter reduceres ved denne blokade behandling, og så kan din skulder trænes på den rigtige måde hos en fysioterapeut. 

Fysioterapi vejledt træning

Du kan se nogle af de mest almindelige skulderøvelser her. Blokader kan også anvendes til andre ting end indeklemning. Selvom binyrebarkhormon i folkemunde er noget skidt af tage, opvejer fordelene i høj grad ulemperne. Der vil aldrig blive tale om en langvarig behandling med binyrebarkhormon indsprøjtninger. Jeg lægger normalt højst 2 blokader. 

Hvad hvis ikke jeg er blevet rask efter blokader og fysioterapi?

Er du ikke blevet rask efter disse behandlinger, kan det måske blive nødvendigt at du gennemgår en kikkertoperation. Herved vil din knogletap slibes (acromioplastik) og så der bliver bedre plads. Den irriterede del af din slimsæk fjernes også ved samme lejlighed - læs mere om operation for indeklemning her

AC ledssmerter og AC ledsartrose

Dette led hedder også skulderhøjdeleddet. Det er det lille led mellem kraveben og skulderblad. Leddet indeholder en slags menisk, som kan beskadiges. Slidgigt ses hyppigt i dette led. Dette kan ses op et røntgenbilled eller en scanning. Der er dog ikke altid sammenhæng mellem fundet af slidgigt og smerter i leddet.

Hvad er symptomer på AC ledssmerter

Har du smerter i dette led, sidder dine smerter typisk på toppen af skulderen eller fortil. Smerten forværres ofte, når du sover på skulderen, cykler, udfører prestræning eller arbejder med armen foran kroppen. Det kan være at smerten går op mod kæben eller øret.

Hvorfor får jeg smerter i AC leddet?

Smerterne kan udløses af en forkert kropsholdning med fremadpegende skuldre, hvor leddet klemmes sammen. Der kan dog også være tale om en egentlig skulderskade, hvor dit led måske har været forstuvet efter et fald. Det kan sætte sig til mere kroniske smerter. Desværre overser læger ofte af nogle af dine skuldersmerter kan komme fra dette led. Ved en kikkertoperation af skulderen er det ikke muligt at se ind i selve leddet, da leddet er for snævert, men det kan godt lade sig gøre at fjerne leddet - se nedenfor.

Behandling af AC ledssmerter

Behandlingen retter sig i først omgang mod at genoprette kropsholdningen via en fysioterapeut. En blokade i leddet med binyrebarkhormon, kan oftest afhjælpe generne. Vedbliver generne efter ovenstående, kan man nemt fjerne leddet ved en kikkertoperation og leddet erstates af noget arvæv, som så kommer til at fungere som en stødpude..

Frossen skulder - Periartrose

Frossen skulder er en lidelse mærkelig lidelse og årsagen kendes ikke. Du kan spontant udvikle en frossen skulder. Det kan også komme efter et slag mod skulderen eller en skulderoperation. Det klassiske forløb er at du i løbet af få dage udvikler kraftige skuldersmerter. Derefter aftager dine skuldersmerter langsomt over de næste 3 måneder. Samtid hermed aftager bevægeligheden i selve skulderleddet og bevægelsen i skulderen foregår til sidst kun i leddet mellem dit skulderblad og brystvæg. Den nedsatte bevægelighed er årsagen til at det hedder frossen skulder. Det som sker at at slimhinden inde i din skulder bliver rød og hævet p.g.a. en kraftig inflammation. Derefter bliver din ledkapsel svært fortykket og skrumper og det er det som gør at skulderleddet mister sin bevægelighed. 

Behandling af frossen skulder

Tilstanden går i langt de fleste tilfælde af sig selv i løbet at et års tid. Injektioner med binyrebarkhormon kan hjælpe på smerterne. Ved en kikkertoperation, kan du hurtig genvinde bevægeligheden og reducere skuldersmerterne. De fleste vælger ikke at gennemgå operation og lever med generne. Er du f.eks. selvstændig vinduespudser vil du ofte være meget motiveret for en operation. Det du vinder ved en operation er tid - du vil typisk blive rask alligevel. I den periode hvor skulderen er stiv hjælper fysioterapi som regel ikke noget på din bevægelighed, men i det øjeblik hvor din skulder igen begynder at kunne bevæges er det en god ide at begynde at træne bevægeligheden.

Løs skulder og smerter

I sjældne tilfælde kan skulderen være for løs som følge af for stor ledkapsel. Det kaldes også hypermobil skulder. Tilstanden giver smerter omkring hele skulderen. Fysioterapeut vejledt træning vil altid være førstevalgs behandling. Stærke og balancerede muskler omkring skulderen kan hjælpe med at stabilisere skulderen. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at opstramme ledkapslen ved en kikkertoperation.

SLAP læsion - Ledlæbeskade

SLAP læsion eller SLAP skade er en forkortelse, for en ledlæbeskade i skulderen og nogle kalder det skulderens meniskskade. Der er en selvstændig underside for denne type skader

Rotatorcuff læsion

Dette er en almindelig årsag til skuldersmerter med overrivning af nogle af de mindre musklers løftesener. Din skade kan opstå ved et fald eller en pludselig bevægelse i skulderen. Din sene(r) kan rives helt eller delvist af knogle hæftet på overarmsknoglen. Du vil ofte opleve natlige smerter og din kraft i armen vil være nedsat, når armen skal løftes fremad og udad. 

Operation for rotatorcuff læsion

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er du bør du får dine sene(r) opereret på plads inden for 3 mdr, efter skaden er sket. Din bristede sene(r) sys ved kikkertteknik fast til knoglen med små ankre. Din diagnose stilles ved UL scanning eller MR scanning (artrografi). Efter operationen skal du holde din arm i ro, indtil senen er helet tilbage på knoglen, og efterfølgende har du et længerevarende genoptræningsforløb. I gamle dag troede man at armen skulle holdes i ro i 6 uger, men nyere forskning har fundet frem til at 3 uger er nok.

Slidgigt i skulderen

Slidgigt i skulderleddet er en langsom fremadskridende skulderlidelse, med tiltagende smerter og nedsat bevægelighed. Årsagen er som regel ukendt, men kan skyldes tidligere skulderskader og hårdt fysisk arbejde. Det der sker er, at brusken i leddet langsomt nedslides. Et røntgenbillede af skulderen, vil bekræfte lidelsen. Behandlingen kan både være træning og en protese operation. Operationen medfører generelt bedre bevægelighed og færre smerter. I lettere tilfælde af slidgigt kan man nogle gange nøjes med at udføre en kikkertoperation. 

Forkalkning i rotatorcuffen - Tendinitis Calcarea

Der er tale om en lidelse, hvor du af ukendte årsager får en udfældning af kalk inde i en af senerne i skulderen. Skuldersmerterne kommer oftest meget pludseligt og du kan opleve det så voldsomt at du er nødt til at søge vagtlæge. Diagnosen stilles bedst ved ultralydsscanning eller ved røntgen. Ved ultralydsscanning kan du i den tidlige fase, nogle gange få udtømt kalken. Er kalken blevet for hård, kan du i stedet få anlagt en blokade med binyrebarkhormon. Ved mere kroniske gener kan du ved en kikkertoperation få udtømt kalken. I forbindelse med en operation, hvor din sene åbnes op og kalken suges ud, kan det være nødvendigt at sy hullet i senen sammen.

Scapula Crepitans - Snapping Scapula

Dette er en speciel skulderskade eller skulderlidelse. Dine skuldersmerter sidder bag skulderbladet, og stråler op mod nakken. Du kan også have en følelse af, at der sidder noget og fylder op bag skulderbladet. Smerten kommer ofte når du sidder tilbagelænet i en sofa. 

Hvad er årsagen til Snapping Scapula

I de fleste tilfælde skyldes skuldersmerten ubalance i skulderbladets muskler og ved korrekt fysioterapeutisk træningsvejledning, kan du blive helbredt. For at bekræfte diagnosen kan anIægges en blokade med binyrebark for, at se om smertern bliver mindre. I nogle tilfælde kan du være nødt til at gennemgå en kikkertoperation. Ved denne operation fjernes irriteret slimsæk og en lille knogleudbygning.  

Operation for snapping scapula

Operationen går ud på at fjerne et lille knoglenæb på skulderbladet, som kan sidde og skurre mod den slimsæk, som ligger mellem brystvæggen og skulderbladet. Det er sjældent, at det lille knoglenæb kan ses på scanninger. Jeg er medforfatter på en videnskabelig artikel om resultaterne efter disse sjældne operationer. Dette har tilsyneladende rygtes og derfor har mange patienter har opsøgt mig for at blive opereret.