Trochleoplastik artroskopisk

Trochleoplastik eller trokleaplastik eller knæskalsfure operation.(Arthroscopic Deepening Trochleoplasty betyder at operationen udføres med artroskopisk teknik - også kaldet pinhole teknik)
Hvis du læser denne side på et andet sprog er det oversat med Google - derfor kan de være en del fejl oversættelser
Trochleoplastik

Først vil jeg udskylde for dette besværlige ord, men der findes desværre ikke noget simpelt navn. Måske kunne det kaldes en knæskalsfureoperation, men har du en bedre idé må du meget gerne skrive til mig. Ved Trochleoplastik operationen får du skabt en dybere fure (trochlea) til knæskallen, hvis denne mangler eller ikke er dyb nok. Er din fure til knæskallen i den øverste del af knæet for flad, har du det som kaldes Trochlea Dysplasi.   

Hvad er en trochleoplastik operation

Princippet ved en trochleoplastik operation er at gøre furen (trochlea) til knæskallen dybere. Overskydende knogle skal fjernes. For at gøre dette må brusken øverst i knæet først løsnes. Når furen er uddybet,  sættes brusken så tilbage på plads. Brusken holdes på plads ved hjælp af nogle tråde eller bånd. Disse tråde opløses efter 5 til 6 uger. Her er brusken så er helet solidt på igen. Ved trokleaplastik operationen genskabes støtten til knæskallen. Desuden lettes trykket på knæskallen. Operationen udføres traditionelt som en åben operation, men kikkertoperation er mere skånsomt. Nedenfor kan du læse mere om kikkert (artroskopi) teknikken. Det er en teknik, som jeg udviklede i 2007. Forinden havde jeg udført den åbne operation i nogle år. 

Baggrund for artroskopisk trochleoplastik

I 2007 udviklede jeg i samarbejde med Panum Institutet, opeationen kaldet "The arthroscopic deepening trochleoplasty". Det er en teknik, hvor trochleoplastik operationen udføres med kikkertteknik (artroskopi). Artroscopisk trochleoplastik er mere skånsom for knæet. Derved er der færre smerter og mindre ar og du kommer dig hurtigere. Der er flere fordele ved artroskopi teknikken, bl.a. at risikoen for stivhed i knæet mindre. Operationen med artroskopisk teknik udføres nu i 14 lande - men paradoksalt nok, endnu ikke på nogen offentlige danske hospitaler, men mine kollegaer har her 15 år efter at teknikken blev introduceret, ytret ønsker om at lære og teste teknikken. 

Hvorfor artroskopisk trochleoplastik i stedet for åben trochleoplastik

Naturligvis er der mindre ar ved kikkertudgaven, men det er en kendt ting at den åbne operation hos en ud af tre patienter medfører arvævsdannelse (artrofibrose) i en sådan grad at der må udføres en ny operation med løsning af arvæv. Jeg har indtil nu ikke haft nogle tilfælde, hvor stivhed i knæet som følge af arvæv har betydet ny operation. Læs evt mere om arvæv efter trokleaplastik her

Kan det udføres artroskopisk?

Mange patienter har gennem tiden informeret mig om, hvordan kirurger fra andre danske afdeliger har stille sig stillet sig meget kritisk til om det var muligt at udføre operationen med artroskopisk teknik og fortalt patienter mange usandheder, hvorimod udenlandske kollegaer har været meget positive. Med et nyt studie har vi vist at udformningen af den dysplastiske og flade trochlea får en signifikant mere normalt udseende trochlea på alle målbare parametre. Læs artiklen her - det er gratis at downloade. Kan man også operere svær trochlear dysplasi med kikkertteknik? Ja, jeg har ud af mange hundrede patienter kun oplevet én patient hvor jeg måtte udføre det med en såkaldt åben elevations trochleoplastik. Et studie fra 2024 fra Singapore, har vist gode resultater efter artroskopisk trochleoplastik - se her. Resultaterne i studiet fra Singapore modsvarer det som jeg selv har opnået i det videnskabelige artikler jeg publiceret.

Hvad nu hvis operationen skal kombineres med andre åbne operationer?

Det er altid en fordel at operere trochleoplastikken med artroskopisk teknik, selvom operationen skal kombineres med foreksempel flytning af tuberositas tibia (TTO) eller rotationsosteotomi. Som regel skal operationen næsten altid kombineres med en såkaldt MPFL rekonstruktion.

Samtidig ledbåndsrekonstruktion til knæskallen

Operationen udføres oftest i kombination med MPFL rekonstruktion. Dette hjælper til at stabilisere knæskallen endnu bedre. Hvis operationen udføres for forreste knæsmerter er det ikke nødvendigt at udføre MPFL rekonstruktion.

Hvordan går det efter en trokleoplastik operation?

Det korte svar er at det går godt, men det tager lang tid for dig at komme dig. Du vil få en stabil knæskal, typisk få færre smerter og få et højere aktivitets niveau. Desuden tyder det på at risikoen for slidgigt mindskes. Resultaterne fra artroscopisk trokleoplastik operation er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter og flere bogkapitler. 

Hvad med lige efter operationen?

Du må fra starten støtte fuldt på benet og bevæge frit. Du er på hospitalet i ca 6 timer. Du anvender typisk krykker i 2-4 uger. Der anvendes ikke nogen knæskinne. Se i øvrigt rammen ude til højre. Du kan også læse på den engelske udgave af denne side.

Billedeksempler på hvad en åben trokleaplastik operation i princippet går ud på, hvor billedet til venstre viser før og billede til højre efter at furen er uddybet.

Eksempel på en "Arthroscopic trochleoplasty" operation ved kikkertteknik før (venstre) og efter (højre). De blå bånd opløses efter 6 uger og sidder således blot midlertidigt indtil brusken er helet på igen.

MR scannings billeder før (venstre) og efter (højre) artroscopic trochleoplasty

This demonstrate an axial MRI before and after an arthroscopic trochleoplasty

Trochlea before and and after the trochleoplasty - "It is difficult to balance a tennis ball on a football"

To forskellige eksempler på et hvordan det ser ud 3 mdr efter ved en arthroscopic trochleoplasty operation. Man kan se at brusken er helet og båndende er opløst.

Artroskopisk trockleoplastik efter 3 år

Se mere om genoptræning nederst på siden

Mikkel

Den første patient der blev opereret med arthroscopic trochleoplasty var Mikkel, og det var i 2008. Han var en hel del år tidligere opereret for løs knæskal uden effekt. Mikkel havde været gereneret siden han var 8 år og havde været ude af stand til at løbe, indtil han blev opereret i begge sine knæ med arthroscopic trochleoplasty som 29 årig. Altså 21 år uden løb. I dag har Mikkel det godt i sine knæ og eneste gene er lyde fra knæene, når han f.eks går på trapper. Læs evt. mere på Facebook under "Løs knæskal". Du kan høre hans og andres historie på youtube

Du kan finde mine videnskabelige artikler om emnet her 

Du finder også mine andre videnskabelige artikler dér.

Hvis du kommer fra udlandet kan du få mere information - klik her

Video artroskopisk trockleoplastik
Lars Blønd

Trochleoplastik ved hjælp af artroskopisk teknik = Artroskopisk trochleoplastik

Patienter kommer fra udlandet for at gennemgå en artroskopisk trochleoplastik. Indtil videre har jeg opereret patienter fra omkring 15 forskellige lande, såsom  Norge, Sverige, USA, Qatar, Spanien, Rumænien, Polen, Forenede Arabiske Emirater, Indien, Østrig, Tyskland, Holland, Belgien, Italien, Israel og England - men naturligvis flest fra Danmark

Ny artikel fra 2021 som er skrevet for lægmand, men dog på engelsk - klik her...

Her er information til dem som kommer fra andre lande - klik her.

Prøv Facebook "Lars Blond + Trochleoplasty" eller bare "Trochleoplasty"

Her kan du hente Aleris folderen omkring Trochleoplastik operationen - http://larsblond.com/trochleoplastik/

Firmaet Arthrex som hjalp med udviklingen af operationen har udarbejdet en video - klik her 

Ofte stillede spørgsmål:
 • Operationen varer typisk 2-2½ time
 • Man anvender krykker i 2 - 4 uger - der er dog store individuelle forskelle
 • Det er ikke nødvendigt med en bandage efter operationen
 • Kun ét knæ opereres ad gangen (hos ⅓ er begge knæ involveret)
 • Hvor lang tid tager det at komme sig? Knæet vil bedres stille og roligt over det første 1 - 2 år
 • Hvornår kan jeg genoptage sport og job - der være større individuelle forskelle. Hvis du har et stille siddende job vil det være ca 4 uger og lettere sport kan genoptages efter ca 3 måneder
 • Vil min forsikring betale? De udenlandske  forsikringsselskaber vil gerne, men nogle danske vil ikke betale og henviser til den danske specialevejlningen
 • Fysioterapeut Dorte Nielsen https://proalign.dk/ har meget stor erfaring med at træne patienter med løs knæskal, og ikke mindst patineter som har gennemgået arthroscopic trochleoplasty. 

Tegningseksempel på "Artroscopic Trochleoplasty"

 • Hvornår er man for gammel? Den ældste opererede indtil nu var 57 år
 • Typiske ardannelse efter kombineret artroskopisk trochleoplastik og MPFL rekonstruktion

  Sådan ser knæet typisk ud 8 uger efter operationen. For at forebygge at arrene bliver brede, er det en god ide anvende tape de første måneder, da tapen mindsker træk i arret og beskytter mod solen. 

  Min sidste åbne trochleoplastik

  Protokol genoptræning efter Trockleoplastik og MPFL Rekonstruktion
  Uge 1-2:

  NMES: disuse atrofi 35 HZ: FLX.: QS, SLR, Glut med. Et bens balance

  ØT: hælglid, mobilisering af knæ maveliggende FLX-EXT, venepumpe øvelser, vægtbæringsøvelser. Udstrækning Hase og ITB

  Uge 3-4:

  Ingen skinne: Patella stabiliserende skinne hvis nødvendigt for komfort

  NMES disuse atrofi 35 HZ: på quad: QS, SLR, Glut med. Bækkenløft, TKE. Samt NMES på både hase og quad squat til 20 gr. OKC: FLX-EXT 90-45 gr, et bens balance, Prone knæ FLX-EXT

  Progression af NMES (ingen sm.) disuse atrofi 35 HZ: OKC knæ FLX (quad). OKC 90-45 gr. (quad), Lunges (NMES quad+hase)

  ØT: cykling med højt sæde, hælglid, mobilisering af knæ maveliggende FLX-EXT, venepumpe øvelser, vægtbæringsøvelser, hofte ext-abd (sprællemand), gang træning. LLLDS (maveliggende og siddende x 10 min dagligt). Udstrækning Hase og ITB

  Uge 6-8:

  NMES resistiance 45 Hz på quad: QS, SLR, Glut med. Bækkenløft, TKE og NMES på både hase og quad squat til 90 gr. OKC: FLX-EXT, et bens balance, Prone knæ FLX-EXT. Leg press unilateralt, Hælglid på fliser med bækkenløft.

  ØT: cykling med højt sæde, hælglid, mobilisering af knæ maveliggende FLX-EXT, Gangtræning på løbebånd, baglændsgang på løbebånd med 10% incline, hofte ext-abd (sprællemand). LLLDS (maveliggende og siddende x 10 min dagligt). Udstrækning Hase og ITB.

  Progression: Cross trainer ved fuld EXT. Løb i vand, cykling ved belastning når der er knæ FLX over 110 gr. (?).

  Uge 8-12:

  NMES resistiance 45 Hz: på quad: SLR, Glut med. Bækkenløft m. Hofte ADD. TKE. Igen NMES på både hase og quad squat til 90 gr. På vippebræt. OKC: FLX-EXT prone og supine, et bens balance. Leg press unilateralt, Hælglid på fliser med bækkenløft. Airex stående step (neuromuskulær træning), Lunges på airrex.

  ØT: cykling med normalt sæde, hælglid, mobilisering af knæ maveliggende FLX-EXT, Gangtræning på løbebånd, baglændsgang på løbebånd med 10% incline, hofte ext-abd (sprællemand). LLLDS (maveliggende og siddende x 10 min dagligt). Udstrækning Hase og ITB.

  Progression: Cross trainer ved fuld EXT. Løb i vand, cykling ved belastning når der er knæ FLX over 110 gr. (?).

  Uge 12-16 :

  AROM: fuld range

  NMES resistiance 45 Hz: på quad: TKE. Igen NMES på både hase og quad squat til 90 gr., Over head squats på vippebært med 5 kg bar, Lunges. OKC: FLX-EXT prone og supine, et bens balance. Leg press unilateralt. Hælløft på leg pres maskine eccentrik. Trampoline jog, OH squat med bar 5 kg på vippebræt, lunges, SLS på airex, hop på airrex frem og fra siden. Hælglid fliser, lunges og side lunges. Side step med elastik i mine squat stance.

  ØT: Balance på BOSU på 1 ben. Neuromuskular træning på BOSU, Airrex, trampolin med perturbation øvelser. Gangtræning på løbebånd, baglændsgang på løbebånd med 10% incline, hofte ext-abd (sprællemand). LLLDS (maveliggende og siddende x 10 min dagligt). Udstrækning Hase og ITB.

  Kredsløbstræning: Cykling med normalt sædehøjde og med let belastning. Cross trainer. Løb i vand, Crawl.

  The Spanish version
  1

  La operación llamada “trocleoplastia” tiene el objetivo de crear o profundizar el surco (tróclea) de la rótula. Como se mencionó en la sección "¿Por qué se desplaza la rótula" la tróclea es el surco de la rótula que tiene exceso de hueso. La finalidad de la trocleoplastia es levantar el cartílago de la tróclea y eliminar el exceso del hueso y una vez el surco (tróclea) se profundiza, el cartílago se vuelve a fijar con la ayuda de una cinta reabsorbible, como se muestra en los siguientes imágenes.

  2

  La trocleoplastia es la operación anatómicamente más correcta, desde un punto de vista mecánico de la rodilla. Los resultados de la trocleoplastia parecen prometedores a largo plazo, en comparación con otros métodos, pero todavía hay poca información. Desde 2008 he hecho cerca de 80 operaciones artroscópicas de trocleoplastia para profundizar la tróclea. Antes había hecho la operación abierta (no artroscópico), pero he dejado de hacerlo porque es demasiado doloroso, hay más riesgo de infección y cicatrices de tejido. El proceso artroscópico también es más preciso y hoy ya no encuentro ninguna razón para hacer la procedimiento abierto. Algunos otros cirujanos que hacen trocleoplastia han reconocido recientemente esto y han aprendido el procedimiento artroscópico. Para la fisioterapia colaboro estrechamente con Proalign.dk

  3

  Ejemplo de una " trocleoplastia artroscópica” para profundizar la tróclea. Antes (izquierda) y después (derecha). La cinta azul se disuelve después de 6 semanas, por lo que es sólo temporal hasta que el cartílago se haya curado.

  4

  La técnica artroscópica de trocleoplastia es menos traumática para la rodilla y causa menos dolor y cicatrices más pequeñas, es más precisa, y además la rehabilitación es más acelerada. La trocleoplastia artroscópica se realiza siempre en combinación con la reconstrucción del ligamento medial patelofemoral (MPFL), cuando hay instabilidad de la rótula, sin embargo, en casos con dolor de la rodilla de la zona delantera, esto no es necesario. Tanto la técnica como los resultados de esta operación se han publicado en estudios médicos revisados por pares (médicos autorizados). Hasta ahora he presentado la técnica de "La trocleoplastia artroscópica" en los Estados Unidos, Japón, Países Bajos, Reino Unido, Suecia, Noruega, Polonia. y China. El primer paciente que operé con trocleoplastia artroscópica fue Mikkel – Se va a poder leer más sobre él más adelante.

  5

  Preguntas frecuentes:

  El precio de una consulta via Skype con evaluación de los imágenes de resonancia magnética? 150 Euro

  La cirugía por lo general dura 1,5 - 2,5 horas

  ¿Cuándo se puede regresar en un vuelo después de la operación? Esto depende de la distancia, pero aproximadamente a partir de 3 - 10 días. Un asiento con más espacio, con la posibilidad de enderezar la pierna es necesario.

  Normalmente no se necesita rodillera / abrazadera después de este tipo de cirugía

  E-mail: [email protected]

  Dos ejemplos diferentes de cómo se ve 3 meses después de la operación trocleoplastia artroscópica. El cartílago se ha curado y las bandas / cintas azules quedaron disueltas.

  6

  Resonancia Magnética antes (izquierda) y después (derecha) de la trocleoplastia artroscópica.

  Mikkel fue el primer paciente que fue operado con un trocleoplastia artroscópica en marzo de 2008. Él anteriormente tenía una cirurgia para estabilizar la rótula sin éxito. Había tenido problemas desde los 8 años de edad y había sido incapaz de correr. Se sometió a una cirugía en ambas rodillas con trocleoplastia artroscópica con 29 años. Después de 21 años sin correr, hoy en día, las rodillas de Mikkel funcionan bien y puede correr. La única molestia que tiene es el sonido de las rodillas cuando sube las escaleras. Él habló sobre su historia durante la reunión de trocleoplastia en 2014.

  La fisioterapeuta Dorte Niesen Proalign.dk tiene una enorme experiencia trabajando con pacientes con problemas de inestabilidad de la rótula, y ha visto varios pacientes que tenían una trocleoplastia artroscópica. Dorte Nielsen ha subido vídeos a Youtube.