SLAP skadebehandling

SLAP skade kaldes også ledlæbeskade i skulderen. Hvis du er så uheldig af fået en sådan skade kan du nedenfor læse om denne specielle skade.
Hvordan får du en SLAP skade?

Har du fået et træk eller vrid i armen eller et slag mod skulderen, kan overarmens lange bicepssene nogle gange trække din ledlæbe fra ledskålen og dette hedder en SLAP skade. 

Hvilke gener giver en sådan skade?

De typiske gener du oplever ved en SLAP skade er smerter og eventuelt klikken dybt i skulderen, eller blot diffuse smerter omkring hele skulderen. Skaden er svær at forklare, men skulderleddet indeholder en ledskål og i denne kører overarmens ledhoved. Rundt om selve ledskålen, sidder en ledlæbe, og denne læbe er en mellemting mellem brusk og ledbånd. Ledlæben fungerer som en slags pakning, som er med til at gøre skålen større og give stabilitet til ledhovedet. På selve ledlæben sidder det lange hoved af bicepssenen fast.

Hvordan stilles diagnosen SLAP skade?

SLAP skade kaldes også en SLAP læsion eller blot ledlæbeskade – se figur 1 og 2. Har du fået konstateret en SLAP skade, vil en operation ofte komme på tale. Diagnosen kan være meget svær at stille, da en SLAP skade jævnligt ikke kan ses på skanninger, men først konstateres ved en kikkertoperation.

Hvordan behandles en SLAP skade?

SLAP skade kaldes også en SLAP læsion eller blot ledlæbeskade – se figur 1 og 2. Har du fået konstateret en SLAP skade, vil en operation ofte komme på tale. Diagnosen kan være meget svær at stille, da en SLAP skade jævnligt ikke kan ses på skanninger, men først konstateres ved en kikkertoperation. Ikke alle SLAP skader skal opereres men mange kan komme sig på fysioterapi og eventuelt i kombination med blokader (en blanding af binyrebarkhormon og lokalbedøvelse).

Lars Blønd

En vigtig detalje, er at hvis du skal skal MR scannes for mistanke om SLAP skade, skal MR scanningen være med kontrast og lokalbedøvelse i selve skulderleddet. Kontrasten kan løbe ind i små revner og dermed er chancen for at se skaden. Lokalbedøvelsen kan reducere dine smerter kortvarigt i forbindelse med scanningen - får du den oplevelse, at de smerter som du oplever dybt i skulderen, forsvinder i de ca. 4 timer som lokalbedøvelsen virker - er det ensbetydende med at der er noget galt inde i selve skulderleddet. Dette er vigtig, da ikke alle skader kan ses på MR scanninger.

Hvordan opereres en SLAP skade?

Slap læsioner kan opereres på 3 forskellige måder.

  • SLAP fiksation: Ledlæben hæftes på igen ved kikkertteknik (typisk til dem under 25 år og armen skal efter operationen i slynge i ca 4 uger) Se figur 1.
  • Bicepstenodese: Herved løsnes bicepssenen fra sit hæfte på ledlæben. I stedet fastgøres senen øverst på overarmen. Når biceps ikke længere trækker i ledlæben hæfter ledlæben efterfølgende automatisk på igen. Typisk er operationen til dem over 25 år og armen skal i slynge i 2-4 uger efter operationen (de første 2 uger må du ikke bruge din opererede biceps til at bøje albuen, og efter 2 uger må du kun bøje albuen uden at løfte på noget). Se teknikken på figur 2. Skruen der bruges til at holde biceps er lavet at et specielt materiale som omdannes til knogle over en årrække.
  • Bicepstenotomi: Herved løsnes bicepssenen fra sit hæfte på ledlæben, men i modsætning til metode nr. 2, fastgøres bicepssenen ikke igen. Efter operationen anvendes en armslynge som smertebehandling, men armen må godt bruges.

Figur 1 – SLAP fiksation

Figur 2 - Bicepstenodese

Fordele og ulemper ved de tre forskellige operations metoder:
  • SLAP fiksation: Typisk en teknik som giver et godt resultat til dem under 30 år. Armen skal efter operationen i slynge i ca. 4 uger
  • Bicepstenodese: Typisk en teknik som giver et godt resultat til dem over 25 år og armen skal i slynge i 4 uger efter operationen
  • Bicepstenotomi: Typisk en teknik der anvendes til dem over 50-70 år. Ulempen er at noget af bicepsmusklen kan ende ud med at side lidt lavere på overarmen, og derved give kosmetiske gener. Desuden kan det medføre ca 15% nedsat kraft i bicepsmusklen. Fordelen er at man efter operationen ikke behøver at anvende en armslynge og har mindre smerter efter operation, og man kommer sig således hurtigere.

Her kan læse om hvad videnskaber mener omkring behandlingen af denne lidelse - klik her

Læs mere om andre skulderskader her

u