Knæskal af led

Det at få sin knæskal af led også kaldet løs knæskal er en almindelig forekommende lidelse. I teksten her og i nogle af de andre sider, kan du lære en hel del mere om løs knæskal. Denne her side handler mest om årsagerne til løs knæskal  

Jeg anbefaler du enten før eller efter du har læst nedenstående også læser på følgende side klik her

Hvorfor går knæskallen af led?

Der findes mange årsager til at din knæskal bliver løs. Det er dog helt afgørende at finde ud af, hvorfor din knæskal er blevet løs. Det er sjældent en god ide at gennemgå en opereration, hvis ikke årsager til løsheden undersøges nærmere. De vigtigste årsager vil blive gennemgået nedenfor. Der er tale om en række svære ord og jeg vil forsøge at forklare nærmere nedenfor. En sjælden gang er årsagen til at knæskallen går ud at den er blevet slået eller sparket ud. Oftest er knæskallen hoppet ud ved blot et mindre drej eller vrid.

Flad fure

Den almindeligste årsag til løs knæskal er, at den fure (kaldet trochlea) som knæskallen skal køre i når knæet bøjes, enten helt mangler eller ikke er dyb nok. Hvis ikke knæskallen holdes på plads i denne fure, vil knæskallen have tendens til hoppe ud på ydersiden af knæet. Er du blandt dem som har haft knæskallen af led og som har en flad føringsfure (trochlea dysplasi) vil der være en særlig høj risiko for at knæskallen går af led igen. Har man en normal føringsfure vil risikoen kun være betydelig mindre. Årsagen til at furen er flad, er at den af allerede ved fødslen, er fyldt op med for meget knogle inden under brusken. Årsagen er nok enten arveligt eller at du er født ved sædefødsel. Se billederne nedenfor.

3D rekonstruktion af et normalt knæ til venstre og et knæ med en flad knæskalsfure til højre (trochlea dysplasi)
MR viser to forskellig knæ. Til venstre er det normalt og til højre mangler furen til knæskallen (dysplasi)
Lars Blønd

Løs knæskal har mange betegnelser, nogle kalder det ledskred af knæskal, knæskal af led, patella luksation, recidiverende patella luksation og på de engelske sider kan du finde andre betegnelser.

Myter eller realiteter?

Der er mange myter om løs knæskal, og én er, at man vokser sig fra det. Læs mere om de mange myter her


Link til PDF file som omhandler årsager til løs knæskal klik her

Hvis du ønsker at høre selve webinar som pdf filen er uadarbejdet fra klik her

Højtstående knæskal - Patella Alta

Patella Alta betyder at knæskallen sidder for højt og det er en anden vigtig medvirkende årsag til løs knæskal. Sidder knæskallen for højt, i forhold til den fure som den skal køre i kan det føre til et ledskred. Der er nemlig øget risiko for at knæskallen kommer til at køre på ydersiden af furen i stedet for midt i denne - hvilket således kan føre til at knæskallen går af led. Nedenfor er et eksempel hvor knæet ses fra siden ved en MR scanning og knæskallen sidder for højt. Behandlingen er at rykke knæskalssene hæftet nedad. En for høj knæskal fører ofte også til øget slid på den nederste del af brusken på knæskallen. (Læs Knæskalssenehæfte eller mere præcist "distalisering")

Knæskalsenehæftet flyttes ned så knæskallen bringes ned i furen

High kneecap

MR scanning viser høj knæskal

Forkert træk i knæskal - øget TT-TG afstand

Øget TT-TG afstand kan betyde der kommer et skævt træk i knæskallen. Herved kører din knæskal ikke kører rigtigt i furen. Det kan i værste tilfælde medføre at knæskallen hopper ud på ydersiden. Behandlingen kan være en flytning af knæskalsenehæftet indad - en såkaldt Elmslie-Trillat operation som evt kombineres med f.eks. en MPFL rekonstruktion eller andet. En Elmslie-Trillat operation hedder også en tuberositas tibia osteotomi eller medialiserings TTO. I sin tid var den en meget populær operation,, men i dag er den mere sjælden. Det skyldes at vi i dag ved at det at have en øget TT-TG afstand skyldes at du enten har trochlear dysplasi eller øget tibia ekstern rotation, som behandles bedre med andre operationsteknikker.

Increased TT-TG distance
Trochlear dysplasia

Ovenstående skal forestille et MR eller CT scannings tværsnit af knæet, hvor både furen til knæskallen og skinnebensknoen ses. TT-TG afstanden er afstanden mellem knæskalssenehæftet (Tuberositas Tibia) og furen (Trochlea Groove). Normalt er denne afstand ca 9 mm. 

Øget hoftedrejning - femoral antetorsion

En ikke så almindelig årsag til at knæskallen er løs, er en øget rotation af lårbensknoglen, således at knæet drejere mere indad og underbenet drejer mere ud af - kaldet øget femoral antetorsion. Læs mere

Billedet til venstre viser en patient hvor lårbenet drejer for meget (Femoral antetorsion er for høj i det lårben du ser mod højre) og det disponerer til at knæskallen bliver løs eller det kan give forreste knæsmerter.


Symptomer på løs knæskal

Læs venligst mere her

Behandling af løs knæskal

Læs venligst mere klik her

Kært barn har mange navne og Løs knæskal kaldes også ledskred af knæskal eller knæskal smutter eller knæskal af led eller luksation af patella eller patella luksation eller luxating kneecap eller patella instability eller patella dislocation.