Knæskalssenehæfte operation

Ved knæskalssenehæfte operation flyttes hæftet på skinnebenet således at trækretningen af knæskallen ændres. Typisk flyttes det nedad, så en for højt siddende knæskal bringes ned i furen til knæskallen. Det kan også flyttes indad, hvis det sidder for langt yderligt. 
Flytning af knæskalssenehæfte fordi hæftet sidder for yderligt

Knæskalsenehæfte operation anvendes ind i mellem til patienter med løs knæskal eller forreste knæsmerter. Sidder knæskalsene hæftet or yderligt på skinnebenet, bliver trækretningen forkert. Det betyder at knæskallen kører for yderligt. Det kan således være en god idé at gennemgå denne type af operation. Hvordan finder kirurgen ud af om hæftet sidder for langt yderligt? Typisk kan man på MR scanning måle noget som hedder TT-PCL afstand.  

Flytning af knæskalssenehæfte fordi knæskallen sidder for højt

Hvis knæskallen sidder for højt i forhold til furen (det hedder patella alta), så kan knæskallen ved denne operation trækkes ned på plads i furen (det hedder en tuberositas tibia distalisering). Kirurgen kan på en MR scanning se om overlappet mellem knæskallens brusk og furens brusk er i orden. Hvis knæskallen sidder for højt er overlappet for lille (6 mm er derunder). 

Titaneumskruerne sættes ind i forskellige vinkler for at fastholde knæskalssenehæftet på skinnebenet, efter det er blevet rykket nedad p.g.a. for højtstående knæskal.

Distalisering af tuberositas tibia (distalisering) som bringer knæskallen ned i furen. Knæskalsene hæftet flyttes nedad og fikseres med 4 stk tynde titaneumskruer.

Knæskallen er løs

Flyttes knæskalsenehæftet fordi knæskallen er for løs og foretages også en MPFL rekonstruktion. Der udføres i øvrigt altid også en kikkertoperation af knæet. En lidt anden udgave af denne operation hedder Fulkersons operation og den kan anvendes hos en særlig undergruppe af patienter med forreste knæsmerter.

Forreste knæsmerter

Nogle gange flyttes knæskalssene hæftet fordi knæskallen kører forkert i sin fure. Det kan give smerter og derfor kan en operation være en god løsning. Denne type operation udføres ofte i kombination med forlængelse af det laterale retinakulum. Du kan læse mere her. En lidt anden udgave af knæskalssenehæfte operationen hedder Fulkersons operation og den kan anvendes hos en særlig undergruppe af patienter med begyndende slidgigt i leddet mellem knæskallen og føringsfuren og med forreste knæsmerter.

Flytning af knæskalssenehæfte

Ulemper ved denne opeation er følgende. Dels overskæres nogle små nerver, som løber på tværs af arret, som sidder foran knæskalssenehæftet. Dette medfører ændret følesans i området. Dette kan dog normaliseres med tiden. Dels kan de skruer som knæskalssenehæftet skrues fast med, nogle gange genere når du ligger på knæ. I værste fald heler knæskalssenehæftet ikke på igen. Det er dog sjældent, men kan ses hos rygere.

Lidt videnskab om emnet

Som det fremgår af billedet til venstre, så afmejsles knæskalsenens hæfte og flyttes længere indad. Knogleklodsens skrues fast igen med 2 skruer.

Komplikationer til knæskalssenehæfte flytning

Desværre er det ikke alle som får det godt efter denne type af operationer. Er du opereret for løs knæskal er der desværre nogle som oplever at knæskallen fortsat er løs, og for dem som opereres for forreste knæsmerter er det kun 2 ud af 3 som bliver tilfredse, omend resultaterne for dem som får flyttes knæskalssenehæftet nedad p.g.a. for høj skal har en væsentlig højere succesrate. Hos nogle få procent optræder der desværre komplikationer. Det kan være smerter og føleforstyrrelser henover det opererede knæskalsenehæfte, hos nogle heler knogleklodsen ikke på igen og nogle udvikler infektion (sidstnævnte komplikationer har jeg dog aldrig haft). En del oplever føleforstyrrelser henover knæskalssenehæftet og hos nogle generer skruerne når de ligger på knæ - det er dog meget sjældent, hvis der anvendes 4 skruer med lille hovede, i stedet for 2 med store hoveder.