MPFL rekonstruktion

En MPFL rekonstruktion er en forkortelse for en rekonstruktion af det mediale patellofemorale ligament som er knæskallens indvendige ledbånd

Hvad er en MPFL rekonstruktion?

Ved en rekonstruktion får du udskiftet det beskadigede indvendige ledbånd. Det er fordi det er det ledbånd som holder knæskallen på plads. Det nye ledbånd er stærkere end det som du har fra naturens side. Ledbåndet går fra den indvendige side af knæskallen/lårmusklen og til den indvendige lårbenskno. Til rekonstruktionen af dette ledbånd anvendes hyppigst en sene fra baglåret, som tages ud fra den indvendige side af skinnebenet. Der kan dog også anvendes et kunstigt ledbånd, ligesom noget fra lårmusklens sene kan bruges.


Lars Blønd

Hvilket aktivitetsniveau er forsvarligt efter en MPFL rekonstruktion? Normal anvender jeg aldrig nogen skinne og jeg tillader fri bevægelighed og fuld vægtbæring. Få dage efter operationen kan fysioterapi guided øvelser med fordel startes.

MPFL rekonstruktion

Billedet illustrere hvordan det ser ud. Dog er skruen på den indvendige side endnu ikke skruet ind. Skruen skal holde den nye sene fast indtil den efter ca 3 måneder er vokset fast.

MPFL ledbånd ser ud fra siden
MPFL rekonstruktion er god operation

I de fleste tilfælde er dette en rigtig god operation, men der er dog undtagelser. Det er fordi at i nogle situationer vil trækket på den ledbånd være for stort, til at det kan holde på den lange bane. Derfor er det vigtigt at du før din operationen altid får vurderet forholdene med minimum en MR scanning af knæet. Det er for at undersøge om du har trochlear dysplasi eller Patella Alta eller en anden årsag til at knæskallen går af led. Har du én af disse tilstande er der betydelig risiko for at ledbåndet ikke holder i længden. Læs mere her

Jeg ser desværre en del patienter, hvor ledbåndet er gået i stykker igen eller hvor der nu er forreste knæsmerter. Husk derfor at finde en kirurg som kan undersøge dig grundigt og selv kan se din MR scanning igennem og vurdere hvilken operation der er bedst for dig.  En stor del af de patienter som ikke bliver tilfredse efter en MPFL rekonstruktion har vist sig at have en øget femoral anteversion - som betyder at dit lårben drejer for meget ind ad og du har indadpegende knæskal.

Efter operationen?

Hvad må du efter en MPFL rekonstruktion? Normalt anvender jeg ved disse operationer ingen bandager, og det vil sige at du får lov til at støtte fuldt på benet og bevæge knæet frit. Allerede efter få dage anbefaler jeg at du starter fysioterapi, med bl.a. træning af lårmusklen og lære at bøje knæet. 

Sygemelding efter MPFL rekonstruktion?

Hvor længe skal du være sygemeldt fra skole eller arbejde? Det er et rigtig godt spørgsmål da nogle er tilbage på arbejdet allerede efter 1 uge, men det handler om hvad du arbejder med og hvordan du transporterer dig frem og tilbage og der er store individuelle variationer. Har du fysisk hårdt arbejde skal du forvente at der går et par måneder eller mere.

Sport

Hvor må du genoptage sport? Det afhænger naturligvis af hvilken sport du dyrker, men kontaktsport må først genoptages efter 4 måneder og når din muskulatur og balance er genoprettet. Sidstnævnte tager ofte mere en 4 måneder.